Other, Gomilsko

790.000,00 €
Type of offer
for sale
Type of Commercial Property
Other
Size
1412 m²
Floor
-1
Number of floors
3
Lot Size
14276 m²
Year
1869
Property Features
Features
 • atrium
 • terrace
 • balcony
 • lodge
 • air conditioning
 • storeroom
 • cellar
 • doorphone
 • elevator
 • garage
 • parking
 • land registry
Additional Information
Description
Dvorec Štrovsenek stoji v naselju Šmatevž v občini Braslovče. Na mestu današnjega dvorca je v 15. stoletju stal lovski dvor Celjskih knezov. Štajerski deželni zdravnik in fizik Jakob Strauss je konec 16. stoletja pozidal nov dvorec in ga poimenoval »Straussenhof«.

Lastniki in podoba dvorca so se skozi stoletja spreminjali, zanj pa je prelomno konec 19. stoletja, ko ga je kupil major huzarjev vitez Karl Haupt pl. Hohentrenk. Ta je dvorec dogradil, prizidal mu je tri krila in uredil arkadno dvorišče. Stavbo je uredil v angleško kastelnem slogu in to podobo je ohranila vse do danes.

Objekt je zgrajen v obliki četverokotnika z notranjim arkadnim dvoriščem. Na JV vogalu ima stolpič. Arkade južnega trakta nosijo stebri kvadratastega tlorisa, ostali stebri v pritličju in nadstropju so okrogli. Drugo nadstropje arkad nima. V notranjosti najdemo tako neoklasicistične in neoromantične elemente ter neorokokojske motive v freskah. Trije stropi so namreč prekriti s freskami z raznimi motivi v različnih omenjenih historičnih slogih. V pritličju imajo nekateri prostori križnogrebenaste oboke ali banjske oboke s svodnicami z grebenastimi robovi, zato jih lahko smatramo kot ostanek prve zgradbe iz 16. stoletja. V nekaj sobah v nadstropju so še ohranjeni kasetirani in delno rezljani novejši leseni stropi. Na njih najdemo tudi nekaj kovinskih rozet. V dvorcu je še nekaj peči iz 19. stoletja, na dvorišču pod arkadami pa je vzidan rimski relief.

Graščina stoji na velikem zemljišče v skupni površini 1,6 hektarja. Obdajo jo lep park z romantičnimi parkovnimi sestavinami kot so ribnik, paviljon, organsko speljane poti in drevesne eksote. Skupna površina dvorca, ki obsega klet, pritličje in dve nadstropji pa znaša po podatkih GURS-a 1.412 m2.

Objekt se je nazadnje uporabljal za poslovno dejavnost (pisarniška) kar se tudi vidi v urejenosti prvega nadstropja, kjer so bile pisarne. Vhod v atrij je s severne strani iz katerega vodijo vhodi v kuhinjo, jedilnico, stopnišče v prvo in drugo nadstropje, pomožne prostore in v klet. Prostor v kleti je grobo obdelan z velbanim stropom. Podi v pritličju so obdelani s klinker opečnimi ploščicami, stropi so velbani in opleskani. Stopnišče v 1 nadstropje je leseno in dobro ohranjeno. Pisarne so bile prenovljene in so solidno ohranjene. Podi so deloma iz klasičnega parketa, deloma iz tekstilnih oblog, stropi so delno umetniško poslikani, delno so leseni. V nekaterih prostorih so ohranjene lončene kaminske peči. Drugo nadstropje je bilo delno prenovljeno za pisarne, del prostorov pa je v slabšem stanju. Mansarda je prazna in bi jo glede na višino ostrešja bilo možno preurediti v namenski prostor.

Streha dvorca je večkapnica pokrita z opečno kritino, ostrešje je leseno, okna so lesena starejšega letnika, prav tako notranja vrata. Ogrevanje je radiatorsko s centralno kurjavo na plin.

Ob dvorcu se razprostira lep park z romantičnimi parkovnimi sestavinami (ribnik, paviljon, organsko speljane poti, drevesne eksote).

Dvorec obdaja veliko zemljišče, ki v naravi predstavlja dvorišče, park z ribnikom in gozd, v skupni površini 1,6 hektarja.

Dvorec s parkom je vpisan v register kulturne dediščine (varstveni režim II. stopnje), posegi so možni s sodelovanjem spomeniškovarstvenih služb. Dvorec je potreben celovite obnove, pri čemer je stopnišče in prvo nadstropje delno obnovljeno in razmeroma dobro ohranjeno, pritličje pa je slabše vzdrževano.

Možnosti za razvoj in vsebinske usmeritve so zelo široki, od protokolarnih ali turističnih namenov, do zdravstvih, rehabilitacijskih, vzgojno izobraževalnih in drugih.Reference number
005561
Location
Country
Slovenia
Municipality / City
Gomilsko
Contact data for this ad
Contact
Branko Potočnik
Phone
040/66 90 66
Friend Name *
Friend E-mail *
Your Name
Your E-mail
Message
Security Code *
There are no comments added
Please sign in or sign up to post comments
There are no bids currently
Listings to be compared
No listings have been added to compare list yet.
Enter your report
Message *
Log in
Username
Password
Forgot password? Remind me